Het organiseren van een modeshow kost veel tijd en vergt ook veel mankracht. Zo ook de modeshow tijdens SundaySchool. Voor de modeshow zijn dan ook meer mensen verantwoordelijk dan slechts één persoon. Nadat vorige week Manon Laarhoven aan het woord is geweest over de modeshow, is het vandaag de beurt aan het andere gezicht achter de modeshow.

Meet Roel Ruyten!

Wat is je functie binnen SundaySchool?

Bij SundaySchool ben ik mede verantwoordelijk voor de modeshow. Samen met Manon, haar team, DJ, techniek en locatie zorgen we altijd weer voor een vernieuwende spectaculaire show. Ook deze editie weer! Ik zorg voor de gehele planning van de show en stem alles wat je ziet af met alle betrokken partijen. Tijdens de show doe ik ook de regie.

Hoe ben je bij SundaySchool terecht gekomen?

Ik ben eventmanager van “Kleine Fabriek”geweest en daarna de shows in Keulen voor Childrens Fashion Cologne gedaan. Toen “Kleine Fabriek” ter ziele ging kwamen er allerlei nieuwe initiatieven. Rob en Stefan hebben met verschillende mensen uit de branche gesproken. Die zeiden “Praat met Roel” Zo hebben we een keer een kop koffie gedronken. Nou ja, thee.

Wat doe je naast SundaySchool nog meer? Wat heb je hiervoor gedaan?

Naast SundaySchool heb ik onder andere nog een eigen lijn met exclusieve zijden sjaals: www.atelierblue.com. Daarvoor heb ik een aantal verkooppunten in Amsterdam en zoek nu een agent die ook de rest van Nederland kan doen. Meld je maar!  Hiervoor dus de beurs Kleine Fabriek en ook voor Luna media in Duitsland gewerkt voor de beurs Childrens Fashion Cologne. Daarvoor heb ik beursbezoeken met Nederlandse high potential labels als Sjaak Hullekes, Claes Iversen, Youasme, Avelon (Erik Frenken) georganiseerd naar beurzen in Italie en Frankrijk.

Wat hoop je te zien tijdens deze editie van SundaySchool?

Ten eerste hoop ik weer blije gezichten te zien, net als de afgelopen edities. Zowel van standhouders en bezoekers. En wat betreft de show hoop ik natuurlijk weer dat de kids er plezier in hebben. Want als dat zo is straalt het af op de show en wordt hij er beter van. Als team doen we daar erg ons best voor. Omdat we nu al goed op elkaar zijn ingespeeld stralen we rust uit (voor zover dat kan bij een show hahaha) en dat merken de kids. Dat maakt de show beter, de kids stralen het dan uit.

Manon vertelde dat jij verantwoordelijk bent voor de ‘voorkant’ van de modeshows. Wat komt er allemaal kijken bij dat deel van de modeshows?

Eigenlijk alles wat je als publiek ziet. Ik bedenk de choreografie en zorg dat dat past met de tijd die er nodig is om de kinderen om te laten kleden. Die oefen ik ook met de kids. En stem dat af met de DJ en het licht. Daar maak ik een lichtplan voor, Welk licht wanneer in welke kleur aangaat en weer uit. Ook stem ik af met de techniek en de locatie. Aan Rob en Stefan geef ik input op het concept voor de hele beurs hoe we dat kunnen vertalen naar de show.

Verder maak ik de planning. Wanneer gaan welke kids in de make-up, wanneer passen ze de kleding, wanneer oefenen ze de choreografie en zorg dat dit loopt op de dag. Dat komt tot op het kwartier nauwkeurig. Maar door een goede voorbereiding lukt dat altijd.

Wat vind je het leukst aan het werken met de kindermodellen?

Het leukste is om het plezier te zien dat ze erin hebben. De jongste kinderen luisteren heel goed naar je aanwijzingen. De middelste groep is wat meer een uitdaging omdat die wat eigengereider zijn over het algemeen. Maar dat is wel leuk en geeft spontaniteit in de show. Bij de oudste groep is het weer makkelijker om ze aanwijzingen te geven. In elke groep zitten toppers die al vaker mee hebben gedaan dus die weten hoe het gaat en het is leuk om te zien hoe die de anderen op sleeptouw nemen.

En zijn er ook dingen lastiger met kinderen dan wanneer je met volwassen modellen werkt?

Ja, bij kinderen is het erg belangrijk dat je alles nog beter op een rijtje hebt dan met volwassenen. Het is toch een hectische situatie. En niet iedereen gaat daar gelijk mee om. Je moet je planning dus tip top in orde hebben. Dan behoud je de rust die noodzakelijk is. Anders loopt het in het honderd.

Waarom mogen bezoekers de modeshows niet missen?

Ik kan niks verklappen maar het wordt echt weer iets heel anders!

Wat zou jouw droom zijn voor de modeshow?

Een grote show in de Copra hal!

Wat zijn jouw plannen na deze editie van SundaySchool?

Evalueren. We leren elke keer weer. We worden elke keer beter. Daarna waarschijnlijk een lang weekend Berlijn. Ben er niet meer terug geweest sinds ik er gewoond en gewerkt heb.

We hebben jullie in een paar weken kennis laten maken met alle fantastische mensen die achter het succes van SundaySchool zitten. Stuk voor stuk enorme creatievelingen die vanaf het eerste begin al betrokken zijn bij SundaySchool. Het team dat van elke editie weer een prachtig event weet te maken. Dus mocht je ze tegenkomen op de beurs dan weet je nu wie het zijn en zeg ze zeker ook even gedag, ze zullen niet bijten!